4 portioner

30 min

Klassiskt recept på bearnaisesås. Béarnaisesås är enkel att göra och mycket god, bara man fått lite kläm på det. Vips så har du supergod hemgjord bearnaisesås.




Gör så här

  1. Smält smöret och låt det svalna något vid sidan.
  2. Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan.
  3. Lägg löken i en kastrull tillsammans med vatten, vinäger, vitpeppar och hälften av dragonen. Låt koka i ca 5 minuter, tills hälften är kvar. Detta för att bearnaisen ej ska bli så lös. Sila och sätt åt sidan att svalna.
  4. Vispa äggulorna och dragonreduktionen i en rostfri bunke på svag värme till ett vitt luftigt skum.
  5. Tillsätt smöret droppvis i början och sedan i en fin stråle under kraftig vispning. Ta ej med det vita i botten på smöret.
  6. Vispa och värm såsen i ett varmt vattenbad tills såsen har tjocknat till en majonässliknande konsistens. Den ska ej bli för varm (över 60 grader) då spricker såsen då äggen koagulerar. Spricker bearnaisen så är den vattnig och grynig (börja om med nya äggulor och tillsätt den spruckna såsen lite i taget som du gjorde med det smälta smöret).
  7. Smaka av bearnaisesåsen med något krm salt och peppar samt ev. mer dragon och hackad persilja.
  8. Servera din hemgjorda bearnaisesås direkt. Eller håll den varm i vattenbad – akta dock så den inte blir för varm eller kall och spricker.

Ingredienser

250 g smör

1 schalottenlök, finhackad

2 msk färsk hackad dragon

1/2 tsk grovkrossad vitpeppar

2 msk vinäger

1/2 dl vatten

3 äggulor

1 msk hackad persilja

salt och peppar