Gul lök

Lök innehåller många näringsämnen och vi har valt att specificera det som en innehållsförteckning här nedan.

Lök innehåller svavelhaltiga ämnen som sprider sig i luften när vi börjar skära i den. Att vi börjar gråta beror på att kroppen utsöndrar tårar för att skydda ögonen mot de stickande ämnena.

Det finns många tips på hur man ska göra för att gråta mindre. Vårt bästa tips är att använda en vass kniv. En slö kniv mosar ihop löken och det gör att mer av de stickande ämnena kommer ut i luften.

Lök är billigt, nyttigt och har lång hållbarhet. Förvara den svalt och torrt.

Näringsinnehåll av 100 gram gul lök:

Energi (kcal) 39
Energi (kJ) 163
Fett (g) 0,1
Protein (g) 1,2
Kolhydrater (g) 7,3
Fibrer (g) 1,9
Vatten (g) 89,1
Aska (g) 0,5
Sockerarter totalt (g) 4,5
Monosackarider (g) 3
Disackarider (g) 1,5
Vitamin A (RE/µg) 0,2
Betakaroten/(µg) 2
Vitamin K (µg) 0,5
Tiamin (mg) 0,04
Niacin (mg) 0,14
Niacinekvivalenter (NE/mg) 0,3
Vitamin B6 (mg) 0,16
Folat (µg) 20,4
Vitamin C (mg) 7,8
Fosfor (mg) 33
Jod (µg) 2
Järn (mg) 0,2
Kalcium (mg) 31
Kalium (mg) 190
Magnesium (mg) 11
Natrium (mg) 3
Zink (mg) 0,1

Vitlök

Vitlök har sin egen smak och doft och är helt oumbärlig i sydländsk matlagning.

Steklök

Steklök är små lökar som lämpar sig bra för att stekas hela.

Upptäck andra sorters lök

Allt om lök

Läs mer och upptäck alla våra löksorter