4 portioner
60 min
Denna lökpaj på tre sorters lök är mild och fin att servera både som ensamrätt och som tillbehör till buffé och grillat.
Gör så här
- Blanda ingredienserna till pajdegen, tryck ut i en pajform. Ställ kallt.
- Skala och skiva alla tre löksorter och stek dem i smör på medeltemperatur tills de blir glansiga och mjuka.
- Förgrädda pajskalet på 200 grader i 10 minuter.
- Blanda resterande ingredienser och kryddor i en bunke så du får en fin äggstannings-smet.
- Fyll pajskalet med den stekta löken och tryck till.
- Häll över äggstannings-smeten och grädda i ugn på 200 grader i cirka 25 minuter, eller tills pajen stelnat och fått en fin yta. Vill man kan man skiva en mozzarellaost och lägga överst på pajen innan pajen gräddas.
Ingredienser
Pajskal
3 dl vetemjöl
125 gr smör
3 msk iskallt vatten
1 nypa salt
Fyllning
2 gula lökar
1 purjolök
2 röda lökar
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk färsk timjan, finhackad
2 ägg
2 dl vispgrädde eller mellangrädde
2 dl västerbottenost, riven
mozzarella