4 portioner

60 min

Denna lökpaj på tre sorters lök är mild och fin att servera både som ensamrätt och som tillbehör till buffé och grillat.




Gör så här

  1. Blanda ingredienserna till pajdegen, tryck ut i en pajform. Ställ kallt.
  2. Skala och skiva alla tre löksorter och stek dem i smör på medeltemperatur tills de blir glansiga och mjuka.
  3. Förgrädda pajskalet på 200 grader i 10 minuter.
  4. Blanda resterande ingredienser och kryddor i en bunke så du får en fin äggstannings-smet.
  5. Fyll pajskalet med den stekta löken och tryck till.
  6. Häll över äggstannings-smeten och grädda i ugn på 200 grader i cirka 25 minuter, eller tills pajen stelnat och fått en fin yta. Vill man kan man skiva en mozzarellaost och lägga överst på pajen innan pajen gräddas.

Ingredienser

Pajskal

3 dl vetemjöl

125 gr smör

3 msk iskallt vatten

1 nypa salt

Fyllning

2 gula lökar

1 purjolök

2 röda lökar

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 msk färsk timjan, finhackad

2 ägg

2 dl vispgrädde eller mellangrädde

2 dl västerbottenost, riven

mozzarella